Alle weblogberichten

“Maar bij juf Andrea doen we het zo!”

16 april 2018

Duo banen zijn soms best lastig.

Hoe krijg je een duidelijke lijn in de afspraken als je een duo-baan hebt!?

Vol vertrouwen begonnen Anita en Andrea aan het nieuwe schooljaar. Voor de zomer hadden ze samen de klas ingericht en een werkverdeling afgesproken. 'Welkom in groep 6' stond er op het bord. Maar al snel was het onrustig in de groep: Erg onrustig. Allebei hoorden ze steeds vaker: 'Bij de andere juf doen we het zo!'. Een duo zijn viel al na twee weken niet makkelijk...

 

Meekijkend in klas, als consulent gedrag, zie ik hele mooie dingen. Anita en Andrea zijn allebei heel positief: zij complimenteren de kinderen regelmatig. De leerlingen werken hard en zijn stil tijdens het werken. Tijdens de wisselmomenten ontstaat er meer rumoer. Iedere leerkracht vraagt op haar eigen specifieke manier om orde en stilte: daar reageren de kinderen onrustig op.

Afwijken van de afspraken: kan dat?
Tijdens de nagesprekken hoor ik van beide leerkrachten dat ze hun eigen werkwijze prettig vinden en dat ze daarom toch afwijken van de gemaakte afspraken. Hun vraag: kan dat als duo? Kun je een eigen lijn volgen in de aanpak van gedrag?

Het is voor leerlingen prettig als zij op eenzelfde manier worden aangesproken en te maken hebben met uniforme afspraken. Tegelijk is het ook belangrijk dat je jezelf blijft als leerkracht. Hoe combineer je dat? Het sleutelwoord: openheid. Openheid naar je collega: 'We hebben dit wel afgesproken, maar het past niet echt bij mij'. En: openheid naar de leerlingen: 'Ik ga op deze manier om met de afspraak'.

Oefenen!
Met alleen openheid ben je er niet. Heel belangrijk voor leerlingen: oefen! Zo werkte het afgesproken stilteteken - de hand in de lucht - voor Anita bijvoorbeeld niet. Zij klapte liever in haar handen en telde tot vijf. Nadat duidelijk met de leerlingen was afgesproken dat Juf Andrea het zo deed en juf Anita een andere variant gebruikt, wisten de leerlingen meteen waar zij aan toe waren. Het resultaat? Meer rust. En dat wil je als duo natuurlijk graag!

Nog meer tips en adviezen?
Heb je zelf ook een vraag over jouw klas of over jouw leerlingen? Wendela en onze andere consulenten gedrag kunnen je misschien verder helpen. Zie hier voor meer contactinformatie.

 

Wendela Weel
Wendela Weel

Wendela Weel werkt als consulent gedrag bij POZK