Alle weblogberichten

Al 16 dagen passend onderwijs...

19 maart 2014

We zijn gestart met passend onderwijs! Ruim 2 weken geleden opende ik met deze gedachte voor het eerst na de vakantie mijn e-mail. Zoals ieder jaar doe ik dat met een dubbel gevoel. Ik wil direct van alles op de hoogte zijn, maar heb bij het openen van mijn eerste e-mail ook gelijk het gevoel dat het einde van de vakantie definitief is.

Het aantal e-mails valt mee. Dat is het grote voordeel van werken in het onderwijs.

Onderwijsprofielen

Een aantal fanatieke, in de zomervakantie werkende directeuren heeft op de valreep, en een enkeling net na de valreep, zijn onderwijsprofiel ingeleverd. Het geeft me een goed gevoel als ik op de site al 75 onderwijsprofielen zie staan. 75 onderwijsprofielen die gaan over hoe onze scholen differentiëren in een plus-, basis- en breedteaanbod. In geen enkel profiel gaat het over grenzen bij aanname, stoornissen of specialismen. Passend onderwijs gaat niet over wie wel en niet welkom is, maar gaat juist over hoe het onderwijs passend gemaakt wordt voor alle leerlingen op de school.

E-mail van de NOS

Ook lees ik een e-mail van een journalist van de NOS. Ze wil ons interviewen over passend onderwijs. Ik zie de vragen al voor me. Welke scholen gaan er sluiten? Hoeveel leerlingen moeten er nu ineens naar het regulier onderwijs? Kunnen leerkrachten dat aan? Het feit dat de meeste leerlingen uit onze regio gewoon naar de volgende groep zijn gegaan, is vast geen interessant nieuws. Na alle inspanningen van onze scholen kunnen er straks meer leerlingen op het regulier onderwijs blijven. Ze zal vast terugbellen als er iets spectaculairs gebeurt.

Toelaatbaarheidsverklaringen

De laatste mails gaan over de toelaatbaarheidsverklaringen (tlv’s). We zijn afgestapt van commissies. Scholen moeten nu met elkaar de overstap organiseren. De formulieren liggen klaar. We gaan de komende tijd uitvinden of het allemaal echt werkt. Wat gaan we bijvoorbeeld doen met een ‘special need’-leerling uit het buitenland of een leerling die ernstiger ziek is geworden in de vakantieperiode? Heel even verlang ik weer terug naar de commissie… Maar één blik op de uitpuilende kast met dossiers en ik weet het weer.

Ik heb wel een hoop gebak gemist op ons kantoor in de vakantie. En niet onbelangrijk: de beschikking van het ministerie is binnen. Gelukkig komt het nieuwe bedrag overeen met onze begroting.

Ik heb er zin in!

Lucas Rurup
Lucas Rurup

Lucas is directeur van samenwerkingsverband POZK

Ook van deze auteur: