Alle weblogberichten

Een blog over bloggen

2 juni 2014

Voor de derde keer op rij hebben wij van passend onderwijs Zuid-Kennemerland een maand lang mogen bloggen op de website www.passendonderwijs.nl. Inmiddels is er een mooi blogboek verschenen, dat de staatssecretaris overhandigde aan de 3 pioniers bij de kick-off van de Week van passend onderwijs. Doel van het blogboek is andere samenwerkingsverbanden te inspireren en ervaringen en kennis te delen over ons eerste passendonderwijsjaar.

Maar inspireren onze verhalen de andere samenwerkingsverbanden wel? En zouden eigen verhalen niet veel inspirerender zijn?

Saamhorigheid in contact

Bloggen verbindt en brengt mensen met elkaar in contact: ik blog, jij blogt, wij bloggen, en wij horen bij elkaar. Wij werken samen aan passend onderwijs. Ieder op een eigen manier, ieder op een andere plek. En iedereen reageert enthousiast op de vraag of ze mee willen bloggen. Bestuurders, directeuren, leerkrachten, IB’ers, ouders; iedereen krijgt dezelfde ruimte om te vertellen over zijn ervaringen met passend onderwijs.

Lerende organisatie

De blogs, hoe kort ook, zeggen veel over wat mensen in huis hebben, wat zij belangrijk vinden aan passend onderwijs, wat hun ervaringen zijn en hoe zij hun onderwijs organiseren. Aangezien we elkaar in deze grote organisatie niet dagelijks live tegenkomen, is het heel aantrekkelijk om in 400 woorden te lezen over en te leren van elkaar.

Ook enthousiast geworden?

Nodig iedereen in het samenwerkingsverband uit om een blog te schrijven. Denk ook aan de mensen die zich misschien niet meteen melden, maar wel degelijk bezig zijn met passend onderwijs. De ervaring leert dat een paar aanwijzingen mensen op weg kunnen helpen om de stap naar een blog te maken:

  • Waar moeten de blogs over gaan en wat wil je met je blogs bereiken? Wil je mensen in contact brengen, uit te tent lokken, of toch vooral informeren? Zorg voor een concreet doel.
  • Hanteer je eigen pen. Dit is het leukste aan bloggen. Iedereen is anders en heeft een andere manier van ervaringen in woorden verpakken. Kies de manier die bij jou past.
  • Schrijf over iets wat je raakt, mooi vindt of goed hebt georganiseerd. Als je zelf enthousiast bent, werkt dat altijd aanstekelijk.

 

En dan? Dan wensen wij u net zo veel plezier en saamhorigheid toe met het bloggen als het ons heeft gebracht.

Floor Oostendorp
Floor Oostendorp

Floor is onderwijsconsulent bij POZK

Ook van deze auteur: