<< Januari 2023 >>
ZoMaDiWoDoVrZa
1234567
891011
12
1314
15161718192021
222324
25
262728
293031    

Januari

 • 12

  12 januari van 9:30 tot 16:30

  Training Aandachtsfunctionaris HG en KM

  De aandachtsfunctionaris heeft een belangrijke rol bij de implementatie en borging van de meldcode en daarmee bij de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. De tweedaagse training aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling geeft voldoende kennis, vaardigheden en praktische tools om deelnemers hun rol als aandachtsfunctionaris binnen hun eigen organisatie bekwaam uitte kunnen, willen en durven voeren.

  Werkwijze 

  De training wordt gehouden op 12 januari en 2 februari 2023, van 09.30-16.30 uur.  Van deelnemers wordt verwacht dat ze op beide dagen aanwezig zijn. De training is interactief; er zullen praktische oefeningen zijn die afgewisseld worden met theorie, filmfragmenten, concrete vaardigheden en momenten van reflectie. Er zal tussendoor praktische huiswerkopdrachten gegeven worden, die direct binnen de school gebruikt kunnen worden.

  ln het vierde dagdeel van de training wordt er gebruik gemaakt van een trainingsacteur. Tijdens dit dagdeel zullen allerlei slecht nieuws gesprekken, zoals zorggesprekken en meldingsgesprekken met ouders worden geoefend. Daarnaast staat coaching van collega's op dit gebied centraal.

  Tijdens de training is het belang van een veilige leersetting neerzetten groot, zodat de deelnemers
  zich veilig voelen om te kunnen leren en met het nieuw geleerd gedrag en vaardigheden te oefenen

   

  Resultaten van de training
  Deelnemer is bekend met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, en kan dit vertalen voor alle collega's binnen de organisatie/school.
  Deelnemer is bekend met de verschillende vormen van geweld en weet wat te doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling. Bekend is wat Veilig Thuis hierin kan betekenen.
  Deelnemer weet hoe zij de functie van aandachtsfunctionaris vorm wil geven binnen de eigen school en naar haar collega's toe, en heeft hiervoor een passend plan van aanpak gemaakt, waarmee de organisatie direct aan de slag kan.
  Deelnemer is bekend met wat er nodig is voor het goed doorlopen van de stappen uit de meldcode en wat er nodig is voor effectieve dossiervorming. Weet hoe zij dit kan vertalen naar haar collega's binnen de school.
  Deelnemer weet hoe zij collega's kan ondersteunen en coachen in de vragen, casussen en aanpak rondom (vermoedens) van geweld.

   

   

  Locatie: Schipholpoort 2, Haarlem


 • 12

  12 januari van 13:00 tot 14:15

  Good Practice Vraag & Aanbod: kindportfolio

  De tweede Good Practice bijeenkomst van PO-ZK staat in het teken van Vraag & Aanbod rondom het thema: het kindportfolio
  Diverse scholen uit onze regio vertellen over het proces dat hieraan voorafging. Zij delen hun ervaringen graag met jullie. Welke keuzes hebben zij gemaakt? Welke route hebben zij met hun team doorgelopen en wat kwamen zij onderweg tegen? Na hun presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen en informatie uit te wisselen.

  Meld je nu aan voor de online bijeenkomst van donderdag 12 januari 2023 van 13.00 tot 14.15 uur.

  Locatie: ONLINE


 • 12

  12 januari van 14:30 tot 17:30

  Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

  Deze training biedt onderwijsprofessionals kennis en handvatten om getraumatiseerde kinderen te ondersteunen.

  Door uiteenlopende omstandigheden - zoals (huiselijk) geweld, verwaarlozing en/of seksueel misbruik, een oorlog of vluchtverleden - kunnen kinderen al op jonge leeftijd chronisch getraumatiseerd raken. De gevolgen van deze traumatisering zijn ernstig en vergaand, doordat het de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloedt. Kinderen kunnen hierdoor onder meer moeite hebben met leren, met reguleren van emoties en gedrag en met zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander.

  School kan voor getraumatiseerde kinderen een plek zijn waar ze zich veilig voelen en waar ze vertrouwen in zichzelf en anderen leren ontwikkelen. In de praktijk komen deze kinderen echter - door gedragsproblemen als gevolg van trauma - op school vaak in een negatieve spiraal terecht die de problematiek juist versterkt. Het gedrag van getraumatiseerde kinderen is voor leerkrachten vaak moeilijk te begrijpen en kan bij hen leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie.


  Met de juiste kennis en kunde, kun jij als onderwijsprofessional een groot verschil maken voor getraumatiseerde kinderen. Dat dit soms een uitputtingsslag is, zullen we niet ontkennen. In deze training krijgt het team handvatten en kennis om de negatieve spiraal te doorbreken en daardoor ook zelf gemotiveerd te blijven en minder uitgeput te raken.

  Aan de hand van cases wordt gewerkt aan het volgende doel: Het vergroten van kennis van trauma en de effecten ervan, zodat onderwijsprofessionals:

  • - Het gedrag van getraumatiseerde kinderen beter herkennen;
  • - het gedrag van getraumatiseerde kinderen beter begrijpen;
  • - beter met het gedrag van getraumatiseerde kinderen om kunnen gaan;
  • - een actievere rol kunnen spelen bij het herstel van getraumatiseerde kinderen. 


  Data: 12, 19, 26 januari en 2 februari 2023 van 14.30 - 17.30.
  We verwachten dat je alle keren aanwezig bent. 

  Trainers: Anouska Kloes (trauma psycholoog), Wendela Weel (consulent gedrag SWV)

  Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA Haarlem


 • 25

  25 januari van 14:30 tot 16:00

  De kracht van bordwerk en aantekeningen maken bij leren

  In deze praktische workshop maak je kennis met de kracht van het ondersteunen van je mondelinge instructie met bordwerk. Ook leer je hoe je leerlingen aantekeningen laat maken in jouw lessen.
  De inhoud van deze workshop sluit aan op het boek ‘Bordwerk en aantekeningen’ dat is verkozen tot ‘Runner-up Beste Onderwijsboek 2020’.

  Door Marcel Schmeier - Onderwijs adviseur Expertis

  Inschrijven is mogelijk vanaf 13 december 2022 om 15.00 uur

  Locatie: Schipholpoort 2, Haarlem