<< Mei 2023 >>
ZoMaDiWoDoVrZa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24
252627
282930
31
   

Mei

 • 23

  23 mei van 13:00 tot 16:00

  Van A tot Seks

  Tijdens dit extra IB-netwerk vertellen Suzanne Bakker en Heleen Eijkhout van de GGD ons meer over een gezonde relationele en dus ook seksuele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij gaan aan de hand van het Vlaggensysteem in op vragen en zorgen die bij scholen kunnen leven op dit gebied. Het Vlaggensysteem is een tool die je als professional kan helpen om duidelijk te krijgen welk gedrag deel uitmaakt van een normale – seksuele – ontwikkeling en wanneer er reden is tot zorgen of zelfs alarmbellen. Gedurende deze interactieve middag is aandacht voor o.a. deze vragen:

  ·       Wat hoort bij een normale en gezonde seksuele ontwikkeling van (jonge) kinderen?
  ·       Wat houdt het Vlaggensysteem in en wat kan deze tool je als schoolteam opleveren?
  ·       Hoe communiceer je als school over zaken die met relaties en seksualiteit te maken hebben?

  Suzanne Bakker is sociaal verpleegkundige en werkt voor het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Kennemerland en Heleen Eijkhout is stafarts van JGZ van GGD Kennemerland. In hun vak krijgen zij regelmatig te maken met soms ingewikkelde situaties op scholen rondom gedrag dat volwassenen - ouders en/of professionals in de school - betitelen als ‘seksueel grensoverschrijdend’. Aan de hand van herkenbare cases en prikkelende vragen dagen zij je deze middag uit om met collega’s eens wat dieper in te gaan op de rol van de onderwijsprofessional waar het gaat om het thema seksualiteit. 

  NB:
  Wil je een eigen casus bespreken tijdens dit netwerk? Stuur deze dan vóór de meivakantie toe aan Johanneke Mijnhardt j.mijnhardt@po-zk.nl of Willeke Heijkoop w.heijkoop@po-zk.nl 

  Locatie: Schipholpoort 2


 • 24

  24 mei van 15:00 tot 17:00

  Jongens in de kleutergroep

  Kleuterjongetjes worden 3 à 4 maal zo vaak een ‘bespreekgeval’ dan meisjes: hun gedrag wordt vaker als problematisch ervaren en hun taalontwikkeling als ‘in achterstand’. Wat is de achtergrond van deze problematisering en welke neurowetenschappelijke verklaringen zijn ervoor deze signalering te vinden? Deze leerkrachtmiddag wordt verzorgd door Betsy van de Grift. Zij is een ervaren bestuurder en ondernemer in de zorg en jonge kind sector, met een pedagogische en bedrijfskundige achtergrond. Sinds 2008 werkt zij als onafhankelijk adviseur voor kinderopvang en kleuteronderwijs. Door haar reeks ‘kinderbreinboeken’ is zij een veelgevraagd spreker en directiecoach. In november 2020 verscheen haar boek: ‘De Kleutervriendelijke School’.

  Betsy van de Grift - onafhankelijk adviseur kleuteronderwijs

  Inschrijven is mogelijk vanaf 12 april 2023 om 15.00 uur

  Locatie: Schipholpoort 2, Haarlem


 • 31

  31 mei van 14:30 tot 17:00

  Tweede bijeenkomst HB-specialisten

  Deze tweede bijeenkomst voor HB-specialisten is voortgekomen uit de Good Practice bijeenkomst van 23 november 2022. Die middag - onder het motto Delen & Stelen - stond geheel in het teken van uitwisseling van kennis, kunde en ervaringen op het gebied van onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen op onze scholen. Dit leverde de aanwezigen nieuwe inzichten en aanknopingspunten op om in te zetten in de eigen school. En het smaakte naar meer. Om in die behoefte te voorzien, organiseren wij opnieuw een samenkomst voor HB-specialisten op onze scholen. Gespecialiseerde leerkrachten en andere professionals die zich op hun school bezighouden met het aanbod voor deze groep leerlingen, zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen. 
  Het programma van deze middag wordt samengesteld in samenspraak met een aantal HB-specialisten van onze scholen. Hierover volgt z.s.m. meer informatie. 

  Het is de bedoeling om de HB-specialisten op onze scholen met enige regelmaat bij elkaar te brengen, zodat zij op structurele basis kennis en kunde kunnen uitwisselen en zo met elkaar het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen blijven versterken.

  Locatie: Schipholpoort 2 - zolder