<< Januari 2024 >>
ZoMaDiWoDoVrZa
 123456
78910
11
1213
141516
17
18
1920
21222324252627
28
29
3031   

Januari

  • 11

    11 januari van 14:30 tot 17:30

    Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

    Deze training biedt onderwijsprofessionals kennis en handvatten om getraumatiseerde kinderen te ondersteunen.  

    Door uiteenlopende omstandigheden zoals (huiselijk) geweld, verwaarlozing en/of seksueel misbruik een oorlog of vluchtverleden kunnen kinderen op jonge leeftijd chronisch getraumatiseerd raken. De gevolgen van deze traumatisering zijn ernstig en vergaand doordat het de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloedt. Kinderen hebben hierdoor o.a. moeite met leren, met reguleren van emoties en gedrag en met vertrouwen van zichzelf en in de ander.  

    School kan voor getraumatiseerde kinderen een plek zijn waar ze zich veilig voelen en waar ze vertrouwen in zichzelf en anderen ontwikkelen. In de praktijk komen deze kinderen echter door hun gedragsproblemen op school vaak in een negatieve spiraal terecht die de traumaproblematiek juist versterkt. Het gedrag van getraumatiseerde kinderen is voor leerkrachten vaak moeilijk te begrijpen en kan bij hen leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie. 

    Als onderwijsprofessional kun jij een groot verschil maken voor getraumatiseerde kinderen. Dat dit soms een uitputtingsslag is zullen we niet ontkennen. In deze training krijgt het team handvatten en kennis om de negatieve spiraal te doorbreken en daarbij zelf minder uitgeput te raken. 

    Door middel van casussen wordt gewerkt aan het volgende doel: 

    Het vergroten van kennis van trauma en de effecten ervan, zodat

    - onderwijsprofessionals het gedrag van getraumatiseerde kinderen beter herkennen;
    - onderwijsprofessionals het gedrag van getraumatiseerde kinderen beter begrijpen;
    - onderwijsprofessionals beter met het gedrag van getraumatiseerde kinderen om kunnen gaan;     
    - onderwijsprofessionals een actievere rol kunnen spelen bij het herstel van getraumatiseerde kinderen.

     De training wordt gegeven op 11 januari, 25 januari, 1 februari, 8 februari, van 14.30-17.30 uur. Je wordt op alle vier de dagen verwacht. Let op: maximaal twee aanmeldingen per school. 

    Locatie: Schipholpoort 2, Haarlem.


  • 17

    17 januari van 10:00 tot 11:30

    Good practice: ONLINE Brugfunctionaris en De Amsterdamse School

    Na het succes én op verzoek van de scholen organiseren we dit jaar weer good practices. Op woensdag 17 januari tussen 10:00-11:30 uur online worden twee ervaringen gedeeld: Patricia Pijloo, directeur van De Talenten vertelt over de Brugfunctionaris en Malika Mauch, adjunct-directeur van De Amsterdamse Familieschool vertelt haar ervaring over het werken aan gelijke kansen door De Amsterdamse familieschool aanpak.

    In 2024 kunnen scholen subsidie aanvragen bij De Rijksoverheid om een brugfunctionaris in dienst te nemen. Daarvoor is jaarlijks bijna € 52 miljoen beschikbaar. De functionarissen moeten een brug slaan tussen school, gezinnen en zorg en ondersteuning in de buurt. En zo ook leraren en intern begeleiders op scholen ontlasten.

    Locatie: ONLINE


  • 18

    18 januari van 13:00 tot 16:00

    Het OPP, wat kun je ermee?

    Of je nu nieuw bent of een doorgewinterde IB-er, er is altijd iets te leren en te ontdekken op het gebied van het OPP. Op 18 januari 2024 nodigen wij je uit voor het IB Netwerk ”Het OPP, wat kun je ermee”. Tijdens deze middag komen essentiële onderwerpen zoals OPP in de wet, OPP voor meer- en hoogbegaafdheid, leerachterstanden, gedrag, en ouder/leerling-betrokkenheid aan bod.

    Inloop vanaf 12.45 uur 

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA Haarlem


  • 29

    29 januari van 9:30 tot 16:30

    Training aandachtsfunctionaris

    De aandachtsfunctonaris heeft een adviserende rol richting de beleidsontwikkeling en een coördinerende rol bij de uitvoering van de stappen van de meldcode indien er een vermoeden is van kindermishandeling.

    Dag 1: vormen, signaleren en rol en taken van de aandachtsfunctionaris; positioneren van de aandachtsfunctionaris, meldcode en afwegingskader, implementatieplan opstellen.

    Dag 2: zorggesprekken voeren, coachen van collega's (inclusief trainingsacteur); omgaan met verschillen, presentatie van de implementatieplannen, samenwerking ketenpartners, transfer naar de praktijk

     

    De training wordt gegeven op 29 januari en 12 februari 2024. Deelnemers worden op beide dagen verwacht. 

    Locatie: Schipholpoort 2, Haarlem