<< Februari 2025 >>
ZoMaDiWoDoVrZa
      1
2
3
4
5678
91011
12
131415
16171819202122
23
24
25262728 

Februari

  • 3

    3 februari van 9:00 tot 12:00

    Directie netwerk

    Op maandag 3 februari 2025 zal, van 9.00- 12.00 uur, ons jaarlijkse directienetwerk gehouden worden voor alle directeuren binnen het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zuid-Kennemerland. Het thema voor deze bijeenkomst is diversiteit en inclusie: samen ontdekken.  

    Programma Directienetwerk o.l.v. Mirjam Draijer

    Mirjam neemt ons mee om de bewustwording te vergroten en handvatten te bieden voor gesprekken over diversiteit en inclusie. Daarnaast is het een bewustwording over hoe onze ideeën gevormd zijn en hoe juist de diverse ideeën van elkaar kan zorgen voor meer inclusiviteit. Hoe we veel meer kunnen uitgaan van verschillen i.p.v. omgaan met verschillen: 

    Wat is normaal? Wat voor de één normaal is, kan voor de ander ongewoon zijn. Hoe staan we open voor deze verschillen en omarmen we ze? En wanneer wordt iets 'te raar'?
    Omgaan met verschillende meningen vraagt om open communicatie en respect. Hoe luisteren we naar elkaar en blijven we nieuwsgierig?
    In het onderwijs willen we ruimte bieden voor diverse leerbehoeften en achtergronden. Wat doen we als we twijfelen of een kind past? Hoe kunnen we hier anders naar kijken en tegelijkertijd ook rekening houden met ons ‘normaal’?
    Hoe voeren we een productief gesprek over diversiteit en inclusie? Wat is belangrijk en hoe behouden we onze waarden zonder anderen uit te sluiten?

    Of het nu om een oudergesprek gaat of een vergadering, diverse ideeën over een leerling, onderwijs en inclusiviteit spelen een rol in de keuzes die we maken. Met gesprektechnieken en modellen om gedachten en ideeën hierover te bespreken, leer je tijdens het Directietnetwerk vanuit nieuwsgierigheid diverser te kijken en je blikveld te verbreden. 

     

    Locatie: Schipholpoort 2, Haarlem


  • 4

    4 februari van 15:30 tot 17:30

    Hoe kun jij het verschil maken bij een kind dat een trauma met zich meedraagt?

    Introductie traumasensitief lesgeven 

    HERHALING!  

    Door omstandigheden zoals (huiselijk) geweld, oorlog of misbruik, kunnen kinderen getraumatiseerd raken. Trauma kan ingrijpende invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Denk aan moeite met leren, het reguleren van emoties en (zelf)vertrouwen. Dit uit zich op school vaak in moeilijk leesbaar gedrag.

    Jij kunt als leerkracht verschil maken, zodat school de veilige plek kan zijn waar ontwikkeling mogelijk is. Een introductie in 'traumasensitief lesgeven' in herhaling vanwege de grote belangstelling bij eerder aanbod. 
     
    Door: Wendela Weel, gedragsconsulent SWV PO-ZK 

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA, Haarlem


  • 12

    12 februari van 14:30 tot 17:00

    Hoe zorg ik voor een passend (taal)aanbod voor mijn meerjarige nieuwkomer in de bovenbouw?

    Een meerjarige nieuwkomer in de bovenbouw 
    Stel: je krijgt een doorstromer van de Internationale Taalklas Haarlem (of van een andere taalklas) in je bovenbouwgroep. De leerling heeft in de ITK grote sprongen gemaakt, maar kan desondanks qua leerstof (nog) niet aansluiten bij het aanbod in jouw groep.

    Hoe zorg je ervoor dat je deze leerling een passend aanbod kan geven zodat de leerling uiteindelijk wél kan aansluiten bij de leerstof van de groep? Waar kan de leerling al wél meedoen met de groep en hoe organiseer je dat dan? En... ook niet onbelangrijk; hoe houd je het behapbaar voor jezelf als leerkracht? 
     
    Door: Adviescentrum Haarlem Taal 

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA, Haarlem


  • 24

    24 februari van 9:30 tot 12:30

    Training samenwerken onder spanning

    Training voor directie én Intern Begeleider (duo) en bij voldoende animo.

    Een intensieve training ‘samenwerking onderspanning’, gebaseerd op het boek ‘De trein van boos naar middel’. De training wordt gegeven door bureau Pro Ago en gaat uit van de methode ‘Oplossingsgericht Werken (OW)’.
    Met deze methode wordt de deelnemer geholpen om creatief na te denken over manieren om een probleem op te lossen of te verkleinen, zonder veel tijd te besteden aan de analyse van een probleem.
    Deze methode is speciaal ontworpen om meervoudige problemen aan te pakken waarbij een ‘oorzaak’ niet direct duidelijk is en waarbij communicatie een grote rol speelt. Oplossingsgericht Werken is een ‘systeem benadering’: de methode is erop gericht om alle krachten die er zijn rond een meervoudig probleem dezelfde kant op te laten werken. 

    De training wordt gegeven op 24 februari, 17 maart, 10 april, 8 mei, 22 mei en 12 juni 2025, van 09.30-12.30 uur. Het is belangrijk om alle data aanwezig te zijn. Aanmelden kan via info@po-zk.nl

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA, Haarlem