<< Mei 2025 >>
ZoMaDiWoDoVrZa
    123
45678910
11121314
15
1617
181920
21
222324
252627
28
293031

Mei

  • 15

    15 mei van 13:00 tot 16:00

    Nieuwkomersnetwerk

    Nieuwkomersnetwerk
    Al onze scholen verwelkomen in toenemende mate leerlingen uit alle windstreken en met uiteenlopende achtergronden, verhalen en ervaringen. Hoe kunnen wij deze nieuwkomers goed begeleiden? Het verwerven van de Nederlandse taal is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel van, zo niet het aller belangrijkste.

    De Internationale Taalklas in Haarlem biedt een groot deel van deze nieuwkomers allereerst een warm welkom en verzorgt het aanleren van een basis aan taal, waarna de scholen het van hen overnemen. Maar het gaat om meer dan taal alleen; culturele en sociaal-emotionele aspecten spelen een belangrijke rol bij het landen in een nieuwe omgeving en een goede communicatie met ouders is een voorwaarde voor samenwerking en van invloed op schoolsucces.

    Wat kun jij als school doen om een bijdrage aan dit alles te leveren? Hoe pak je dat aan? Wat kunnen we hier van elkaar leren? Op al deze vragen gaan we uitgebreid in tijdens het Nieuwkomersnetwerk op 15 mei 2025 van 13.00 tot 16.00 uur. Kennis, kunde en de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het onderwijs aan onze nieuwkomers staan centraal tijdens dit netwerk. Nadere invulling van het programma volgt in nauwe samenwerking met het Adviescentrum Haarlem Taal.

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA, Haarlem


  • 21

    21 mei van 14:30 tot 17:00

    De stem van de leerling: in gesprek met kinderen met behulp van het Wereldspel

    In gesprek met de leerling: Wereldspel 
    Het Wereldspel wordt al ruim een eeuw lang in binnen- en buitenland ingezet binnen onderwijs en zorg door psychologen, psychiaters, (ortho)pedagogen en hoogbegaafdheidprofessionals. Dat is niet voor niets, want het Wereldspel is een bewezen effectieve manier om zonder taal (dus zonder te praten, luisteren of schrijven) meer over een leerling te weten te komen. Via het spel laat het kind onbewust zien wat de hulpvraag is. Juist dit non-verbale karakter maakt het materiaal geschikt voor bijvoorbeeld leerlingen die de taal (nog) niet beheersen en/of leerlingen met leer- en gedragsproblemen.  
    Werken met het Wereldspel geeft inzicht in: 
      
    1. De leerstrategieën van de leerling: visueel-ruimtelijk en/of verbaal-sequentieel. Dit geeft inzicht in de manier van leren en communiceren. 
    2. Het welbevinden van de leerling: blokkades op sociaal en/of emotioneel gebied worden zichtbaar. 
    3. De cognitieve capaciteiten van een leerling als er geen taal aan te pas komt. Dit maakt zaken als onderpresteren en eventuele aanwezigheid van leer- of gedragsproblemen zichtbaar.   
      
    We gaan deze middag in op de historie en wetenschappelijke achtergrond van het Wereldspel, het onderzoek zelf en de te signaleren kenmerken met bijbehorende relevantie binnen het onderwijs. Vanzelfsprekend wordt het geheel ondersteund met vele praktijkvoorbeelden. Meer informatie over het Wereldspel vind je via deze link 
     
    Door: Marion van de Coolwijk van Kind in beeld  

    Leerkrachten werkzaam binnen SWV PO-ZK, kunnen zich per leerkrachtmiddag ongeveer zes weken van tevoren inschrijven. Voor deze middag zal inschrijven mogelijk zijn op 9 april 2025 vanaf 15.00 uur.

     

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA, Haarlem


  • 28

    28 mei van 14:30 tot 17:00

    Kenniskring HB

    Op woensdag 28 mei van 14.30 tot 17.00 uur organiseren wij de tweede Kenniskring HB van dit schooljaar. We gaan met elkaar in op thema's die op het gebied van hoogbegaafdheid leven op onze scholen. Wat werkt goed op jouw school en waar zoek je nog naar oplossingen? Een deel van de bijeenkomst wordt besteed aan intervisie.

    Locatie: Schipholpoort 2, benedenzaal 0.17