Alle weblogberichten

Hou het simpel, maak het meetbaar

25 maart 2025

De ondersteuningsplanraad (OPR) van het samenwerkingsverband bestaat uit personeelsleden en ouders van leerlingen van scholen in Zuid-Kennemerland en adviseert het SWV vanuit de vraag: Doen we de goede dingen en doen we die dingen goed? De OPR heeft twee vacatures. Scheidend voorzitter Paul Weel: Laat van u horen! 

Wie ben je en op welke manier ben je betrokken bij Samenwerkingsverband PO-ZK?
In het dagelijks leven werk ik bij een multinational in Amsterdam. Daarnaast ben ik de trotse vader van Onno, die inmiddels op de middelbare school zit, en Lotte die in groep 8 van de Sparrenbosschool in Bennebroek zit. Ik ben als ouder lid van de Ondersteuningsplanraad (OPR) van het samenwerkingsverband Zuid-Kennemerland.

Wat is de functie van de OPR voor ons SWV?
Als inspraakorgaan is de OPR de stem van de ouders en schoolteams als het gaat om de vraag: Doet het samenwerkingsverband de goede dingen en doet het die dingen goed? We zijn de luis in de pels door - als kritische vriend - moeilijke vragen te stellen, plannen uit te dagen en resultaten ter discussie te stellen. Daarnaast is de OPR ook een klankbord voor het samenwerkingsverband. 

Wat heeft je ertoe bewogen om tot de OPR toe te treden en zelfs voorzitter te zijn?
Ik was al actief geweest in ouderraad en GMR toen er een oproep voor de OPR langskwam. Ik had nog geen duidelijk beeld van wat het samenwerkingsverband deed, wat juist een reden was om mijn vinger op te steken. Ik zag het als een kans om nieuwe dingen te leren en me tegelijkertijd in te zetten om positief bij te dragen aan kwalitatief goed onderwijs voor alle leerlingen. De OPR zat vol positieve energie om constructief aan de slag te gaan. Toen ik gevraagd werd om voorzitter te worden, deed ik dat met plezier, in de wetenschap dat we als team veel mogelijkheden zagen om onze rol nog beter in te vullen.

Wat maakt deze functie vooral de moeite waard?
Kort gezegd: de groep! Deze OPR bestaat uit leden die allemaal hun eigen visie, ervaringen en doelen hebben, maar deze altijd op een betrokken en constructieve manier inzetten. Ik moet eerlijk zijn: het werk van samenwerkingsverbanden en onderliggende concepten zijn niet altijd even makkelijk te doorgronden voor mensen die niet in dit veld werken. Maar daar zit hem ook juist de waarde. Door als relatieve buitenstaander naar de materie te kijken, ontstaan regelmatig nieuwe inzichten en resultaten die het samenwerkingsverband uiteindelijk verder brengen. 

Welke hoogte- en dieptepunten waren er de afgelopen jaren?
Hoogtepunt is een gesprek met de onderwijsinspectie afgelopen december. Het was niet zozeer het gesprek met de inspecteurs zelf, maar meer het besef dat daar indaalde: we maken stappen als OPR en we doen de goede dingen. Al blijft er een continue behoefte om beter te begrijpen hoe het samenwerkingsverband werkt; hoe ver we kunnen gaan als OPR vanuit onze rechten, maar ook betrokken het gesprek kunnen blijven aangaan met de directeur-bestuurder.

Dieptepunt is de wispelturigheid en het financieel management binnen het onderwijs in algemene zin. In 2023 heb ik met een collega uit het VO een petitie aan de vaste Kamercommissie in Den Haag aangeboden uit protest tegen een bezuiniging die er lag. Het ging niet eens om de bezuiniging op zich, maar om het feit dat die voortkwam uit een wijziging in de spelregels terwijl de wedstrijd bezig was. Financiële indicaties en budgetten komen vaak te laat beschikbaar of ze veranderen ineens. Dat is bijna onwerkbaar en zorgt voor veel onnodige onzekerheid voor de samenwerkingsverbanden. 

Welke functies zijn er in de OPR vacant in het nieuwe schooljaar?
Voor komend jaar zijn er twee vacatures doordat een collega-ouder en ik na dit schooljaar geen kinderen meer in het basisonderwijs hebben. Ouders met kinderen op een basisschool of in het gespecialiseerde onderwijs nodig ik van harte uit om zich aan te melden. 

Welke adviezen heb je voor de opvolgende OPR-leden?
Blijf betrokken en stel alle vragen die je hebt. Een ander welgemeend advies is om trainingen te volgen over de rol van de OPR en samenwerkingsverbanden inhoudelijk. Dit helpt om te focussen op zaken waar de OPR daadwerkelijk over gaat. Tot slot nog het advies om vooral door te blijven bouwen aan sterke en constructieve inspraak. 

Hoe kijk je terug op de samenwerking binnen de OPR?
Zeer positief. Het begon wat turbulent, maar naarmate we als team beter op elkaar ingespeeld raakten en er een gezamenlijke visie ontstond, werd het niet alleen stabieler maar ook steeds productiever. De verschillende persoonlijkheden binnen de OPR hebben mij ook veel nieuwe inzichten gegeven. 

Wat zou je ons samenwerkingsverband willen meegeven voor de toekomst?
Vooral zo doorgaan! Het open en constructieve karakter van het samenwerkingsverband Zuid-Kennemerland is iets om te koesteren. Het ondersteuningsplan kan nogal ongrijpbaar zijn. Hou het simpel en maak het meetbaar.

Wat wil je verder nog kwijt?
Uiteindelijk is de impact van de OPR grotendeels afhankelijk van de mate waarin deze begrip heeft van hoe de achterban een en ander ervaart. Niet onze individuele prioriteiten bepalen de agenda, maar die van de achterban! De OPR probeert zich zo veel mogelijk in die achterban te verplaatsen; we laten ons leiden door wat we om ons heen horen, zien en voelen. Of dat nu op het schoolplein is, bij een lokale MR vergadering of in een whatsapp groep. Nu de OPR steeds sterker wordt in de uitvoering van haar taak, wordt ook de volgende stap genomen om stelselmatig een achterbanraadpleging te doen. Laat vooral van u horen. U helpt de OPR daar ontzettend mee! 

Tot slot: dank Maroes, OPR-collega’s en iedereen bij het samenwerkingsverband voor jullie positieve energie, geduld en samenwerking! Gelukkig heb ik nog twee vergaderingen te gaan.

Ouders binnen ons samenwerkingsverband die belangstelling hebben voor een van de twee vacante functies binnen de OPR kunnen dat kenbaar maken door een bericht te sturen aan de OPR via opr@po-zk.nl  Ook vragen over het werk van de OPR zijn welkom op dit adres.