Maatwerk in onderwijstijd

Als SWV streven we ernaar dat kinderen 5 dagen onderwijs volgen op school, helaas is dat niet voor elke leerling passend. Soms kunnen kinderen vanwege psychische of lichamelijke klachten tijdelijk niet of niet volledig naar hun school. Voor deze leerlingen kan school, in overleg met ouders, een op maat gemaakt onderwijsprogramma aanbieden waarin afgeweken wordt van het minimum aantal uren onderwijstijd. School moet, naast instemming van ouders, ook aan de onderwijsinspectie toestemming vragen via het Internet Schooldossier (ISD).

Op de site van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat een handige keuzehulp waarin je kan zien in welke gevallen je als school aan inspectie instemming moet vragen voor leerlingen, die niet volledig naar school gaan. 

Voor de aanvraag van een aangepast onderwijsprogramma is een actueel ontwikkelingsperspectief (opp) met ingroeiplan noodzakelijk. In het opp, ondertekend door ouders, beschrijf je als school:

- de reden waarom de leerling minder onderwijs volgt,
- om hoeveel uren onderwijstijd het per week gaat,
- wat het aangepaste onderwijsprogramma aanbod is en
- op welke wijze de leerling weer teruggroeit naar het volledig aantal uren onderwijs op school.

Voor leerlingen die langer gebruik maken van deze regeling of misschien nooit 100% kunnen deelnemen aan het onderwijs, vraag je als school ieder jaar opnieuw toestemming.

Voor meer informatie zie ook stroomschema met toelichting. 
Lees ook de mogelijkheden voor maatwerkoplossing voor ouders en professionals

Verzuimkaart
Voor andere soorten verzuim heeft het samenwerkingsverband een “Verzuimkaart” opgesteld. Op dit overzicht staan in het kort de regels vermeld voor bijvoorbeeld verlof vanwege een vakantie, maar ook tips wat te doen bij afwezigheid waarover je als school zorgen hebt. Zie voor meer informatie de verzuimkaart, deze kaart is ook geprint aan te vragen bij de consulent betrokken bij je school.

 

Meer informatie

Veelgestelde vragen